Kineziologija in uporaba kinezioloških trakov

Kineziološki trakovi

Kineziolog pri svojem delu ponavadi uporablja pri svojem delu različne pripomočke in tehnike znanja. Ponavadi so to razne naprave za saniranje poškodb, laserji in podobno. Običajno pa se vsak poseg zaključi s kineziološkimi trakovi. Kineziološki trakovi so pripomočki, ki jih maserji, kineziologi in fizioterapevti uporabljajo za nadaljno sanacijo poškodb. Ta metoda zdravljenja še ni čisto potrjena s strani zdravstva, vendarle pa pomaga v veliko primerih.

Kam po kineziološke trakove?

V primeru, da potrebujete kineziološke trakove, ali pa druge pripomočke za zdravljenje poškodb, se lahko obrnete na podjetje Semos, ki se nahaja v Celju, ima pa tudi spletno trgovino, kjer si lahko ogledate njihovo široko ponudbo in si naročite svoje izdelke.

Delovanje trakov

S pravilno namestitvijo kinezioloških trakov do neke mere privzdignemo kožo in s tem tudi podkožno tkivo in omogočimo, da se prostor med mišico in kožo poveča. Na ta način je omogočena sprostitev raznih pritiskov na živčne receptorje, ki so lahko utesnjeni in tako posledično bolečine popustijo, to pa povzroči precejšnje povečanje pretoka krvi in dotoka hranilnih snovi ter pretoka limfe. Zelo pozitivna stvar uporabe kineziloških trakov je tudi ta, da samo gibanje ne zavira procesa popuščanja bolečine, ampak ga bistveno pospešuje. Poleg vseh dobrih lastnosti omenjenih zgoraj, pa je dorbo vedeti, da je kineziološki trak povsem naravna metoda brez kemičnih ali škodljivih snovi.

Kaj sploh je kineziologija?

Splošna definicija kineziologije je, da je to veda o gibanju, samo ime pa izhaja grške besede kinesis, ki pomeni je gibanje. V osnovi je kineziologija je veda, ki se ukvarja predvsem s telesno dejavnostjo ljudi,  kar posledično vpliva na naše zdravje,  telesno zmogljivost in gibalno učinkovitost, družbo in duha. Glavni namen telesne aktivnosti iz kineziološke perspektive je opravljanje vadbe z namenom ohranjanja in izboljšanja zdravja in splošne telesne priprave, učenje gibalnih spretnosti ter vsakdanje aktivnosti, ki pogojujejo gibanje. Kineziologija je pravzaprav zelo širok pojem, saj zavzema veliko ožje specializiranih znanosti, kar kineziologu kot strokovnjaku na tem področju omogoča razumevanje različnih vzrokov, procesov, posledic in kontekstov telesne dejavnosti skozi različne perspektive večjega števila  področij znanosti.

Pomen kineziologije

S kineziologijo promoviramo pomen zdravja, saj delo s posamezniki ali skupinami z namenom, da bi ohranili in povečali stopnjo zdravja, telesnih sposobnosti in omogočanje splošnega dobrega počutja v sodobnem okolju, ki pa žal premalo vzpodbuja zdrav življenjski slog, ki pomeni zdravo prehrano in dovolj gibanja.

Kje vse se kineziologi pojavljajo

Ponavadi se nahajajo v zdravstvenih domovih, kjer opravljajo svoje delo in izobražujejo ljudi o dejanskem pomenu telesne aktivnosti in kako vpliva na zdravje ter pripomorejo k izboljšnju življenjskega sloga posameznikov. Najedmo jih tudi v raznih raziskovalnih ustanovah in inštitutih, kjer ponavadi preučujejo različne vidike kineziologije, v domovih za ostarele pa pomagajo z vodenjem vadb za ohranjanje in preprečevanje nadaljnjih vplivov degenerativnih procesov starostnikov ter posledično vplivajo na izboljšanje njihovega počutja. Zelo pogosto so tudi aktivni športnih klubih in društvih, kjer se ukvarjajo z različnimi diagnostičnimi meritvami, opravlja analize gibanja in sestavljanja vadbenih procesov, z namenom, da bi izboljšal motorične sposobnosti in celotno fizično kondicijo posameznega športnika ali ceotne ekipe. Prav tako delujejo z namenom preprečevanja in zdravljenja mišično-skeletnih poškodb. Zelo veliko vlogo imajo tudi v rehabilitacijskih centrih in zasebnih klinikah, kjer s pomočjo fizioterapevtov sodelujejo v procesu rehabilitacije. Kineziolog v največ primerih opravlja delo pozne rehabilitacije, pred njim pa rehabilitacijo opravlja fizioterapevt, glavni namen tega pa je uspešna vrnitev športnika nazaj v trenažni proces. Poleg vseh naštetih krajev se kineziologi zadržujejo tudi ter v raznih športnih ustanovah, kjer izvajajo individualne treninge in svetujejo posameznikom o vrsti in načinu telesne aktivnosti.

Ključno je, da ostanemo pozitivni 

V primeru poškodbe, se ponavadi najprej ustrašimo, saj doživimo velik šok. Ko pridemo v ambulanto in nas oskrbijo, se pomirimo, ključne stvari, za naše čim boljše in hitrejše okrevanje pa so pozitivnost, upoštevanje zdravnikovih priporočil in

No Comments, Be The First!

Your email address will not be published.